achtergrond
 

Aangepastwielrennen.nl | Handbike

Handbiken (H)

Definitie

Een handbike is een vast-frame driewielige fiets die met het bovenlichaam wordt aangedreven. De renner kan hierbij twee houdingen aannemen: liggend en knielend. Het open frame van de handbike heeft een buisvormige constructie die voldoet aan de algemene beginselen van de UCI-bouw voor fietsen. Een uitzondering hierop is dat de frame buizen niet recht hoeven te zijn. Daarnaast mag de diameter van de framebuis voor de zitting of rugleuningconstructie het maximum (zoals gedefinieerd in de algemene beginselen van de UCI) overschrijden. Het gebruik van de aankoppelbare handbike is niet meer toegestaan in het NHC-wedstrijdcircuit vanwege het te grote snelheidsverschil met de vastframe handbikes. Deze groep start apart.

De handbike wordt door één persoon aangedreven door middel van een crankstel en conventionele fietsaandrijving (crankarmen, tandwielen en de ketting. Het voorwiel van een handbike wordt bestuurd door handgrepen die de voetpedalen vervangen. Het enkele wiel die aan de voorkant van de fiets geplaatst is kan een andere diameter hebben dan de dubbele achterwielen.

Binnen het handbiken heb je 2 posities; liggend en knielend.

Categorieën

Verdeeld in 5 klassen; voornamelijk voor wielrenners in een rolstoel. De H1 klasse is de zwaarste categorie (hoge dwarslaesie) en H5 de lichtste (bijvoorbeeld beenamputatie). Deze categorie rijdt in een hand aangedreven fiets. Daarnaast is er een Open divisie voor valide en niet-geclassificeerde atleten. Meer informatie